Hey boef! Wil je onze content gebruiken? Mail dan naar: info@autoleven.com. Voor wallpapers, kijk op de wallpaperpagina!
logo

Renault Clio RS

25 maart 2016, Koops Renault

Allons enfants de la patrie, le jour de gloire est arrive. Ik begin dit verslag niet voor niets met de eerste twee regels uit la Marseillaise, het is vandaag een Frans onderonsje. Het kan nog specifieker want deze twee Hot hatches komen zelfs van dezelfde fabrikant. Het zijn zelfs broertjes. We hebben vandaag een shoot met de 2011 Clio RS 200 (de grijze) en de 2013 Clio RS 200 Turbo (de rode).

De rode 200 Turbo is ons ter beschikking gesteld door Renault Koops uit Assen. Op een natte vrijdagmiddag haalde we de eerste Clio op. De tweede Clio is de grijze RS 200, die is van Lesley Leeuwerink. Lesley woont bij mij in de straat en leek mij het ideale gezelschap voor de shoot. Er zit slechts twee jaar tussen deze Clio's maar ze verschillen enorm.

Allereerst natuurlijk het uiterlijk. Waar je bij de 200 echt een duidelijke uitbouw van het carrosserie waarneemt. Zie je dat bij de 200 Turbo nauwelijks tot niet. De 2013 Clio heeft van zichzelf al een iets sportiever uiterlijk. Hierdoor is het verschil tussen een normale Clio en een Clio RS uit 2013 minder duidelijk. Het verschil tussen de 2011 Clio en de Clio RS is daarentegen door de aparte grill, uitbouw en het Cup spoilertje enorm. Ikzelf vind de 2011 Clio RS door zijn dikkere uiterlijk fraaier.

Ook onder de motorkap is er een enorm verschil. De RS 200 is uitgerust met een twee liter vier cylinder die 200 PK levert waardoor hij binnen 6.9 seconde de 100km/u aantikt. Zijn top ligt op 220km/u. De RS 200 Turbo heeft daarentegen een 1.6 liter turbo die ook 200pk levert. De sprint naar 100km/u gaat je 0.2 seconde sneller af. De top van de nieuwe Clio ligt ook 10km/u hoger. Je kan wel stellen dat de Renault Sport afdeling meegaat met zijn tijd, veel elektronische hulpmiddelen hebben de nieuwe Clio RS in veel situaties sneller gemaakt dan zijn voorganger. Maar is hij ook leuker geworden?

Nee, hij is beter, comfortabeler maar minder leuk. De nieuwe RS beschikt enkel over een EDC automaat. Je kan er wel voor kiezen om te schakelen met de grote flippers achter het stuur, dit is trouwens erg fijn. Echter missen wij de handbak zoals hij wel in zijn voorgangers zit. Daarnaast is hij een stuk minder hard geveerd dan zijn oudere broer. Hierdoor zal zijn publiek groter zijn, maar de diehard Renault Sport-fans zullen hem in veel opzichten tammer dan zijn voorganger vinden. Je zal met de nieuwe Clio RS geheid sneller zijn dan zijn voorganger op het circuit. Maar die paar seconde dat jij sneller zal zijn op het circuit, weegt dat af tegen het plezier dat je ervoor moet inleveren? In onze ogen niet.

De cockpit van de nieuwe Clio RS is erg fraai. Door de rode accenten wordt de degelijke Franse stuurkamer een stuk sportiever. De stoelen zitten erg comfortabel en de rode stiksels en riemen maken het plaatje compleet. Zelfs het stuur beschikt over een indicatie streepje zoals we die kennen uit de rallysport. Dat het nu een vijfdeurs is, is vooral praktisch en ook hierdoor zal de doelgroep groter zijn.

De Clio RS is dus een stuk volwassener geworden. Maar heeft daarmee ook een aantal van zijn streken verloren. De meerderheid van de samenleving zal hem nu leuker vinden, maar de mensen die de Clio RS leuk vonden vinden hem minder leuk. Hij is sneller, beter, comfortabeler dan zijn voorgangers. Maar heeft daarvoor een behoorlijke prijs moeten betalen. De emotie die zijn voorgangers typeerde heeft hij bij mijlen niet kunnen halen.

Team van deze shoot

Tekst:      Mitchell Verboekend
Foto's:     Mitchell Verboekend & Daniel Ruis
Video:      Jeroen Zondag & Sjoerd Dijkstra

Wallpapers

Speciaal van deze shoot

Bekijk hier alle wallpapers
No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.