Wil je onze content gebruiken? Mail dan naar: info@autoleven.com.
logo

Audi SQ7

10 november 2016, Bourguignon

SUV's het zijn de geldbomen van de luxere merken. Dit komt doordat meer dan 50% van de auto's boven een ton SUV's zijn. Elk merk dat zich in het luxe segment begeeft is dus haast verplicht om een SUV op de markt te brengen. Zonder de SUV's hadden veel merken niet meer bestaan. Zo heeft Audi nu al 10 jaar de Q7 in het arsenaal. Inmiddels heeft de Q7 ook kleine broertjes gekregen, de Q3 en Q5. Waar de Q3 en de Q5 een beetje overkomen als de Nederlanders die met een Marokkaans accent praten, je kent ze wel. Nog blanker dan blanke vla maar toch door gebrekkig Nederlands te praten en de bekende bontkraagjes proberen op Badr Hari te lijken. De SQ7 daarentegen dat is Badr Hari.

De Audi Q7 is het meeste metaal dat je kan kopen bij onze Oosterburen uit Ingolstadt. In tegenstelling tot 10 jaar geleden wordt de grootste Audi tegenwoordig ook langsgebracht op de afdeling van Audi Sport waar hij na een tal van modificaties als SQ7 Ingolstadt verlaat. De grootste aanpassing zit hem in de aandrijving en de motor. Acht cilinders in de vorm van een V (V8) en twee turbo's (T) verklaren de benaming V8T op de zijkant. Waar voorheen nog een V12 TDI te bestellen was is er nu, mede door milieueisen, plaats gemaakt voor de eerdergenoemde acht-cilinder. Het paradepaardje van Audi wat betreft brute kracht heeft natuurlijk meer dan dat. De twee turbo's worden ondersteund door een elektrische compressor waardoor het koppel over het gehele toerental ongekend is. De auto die het aanzicht heeft van een flatgebouw gaat vooruit als een Keniaan op oranje turf. Ongelooflijk.

Daarnaast is de auto mede door zijn vierwielaandrijving onwijs goed te rijden. Het is een dikkerd, met onwijs veel kracht, maar jeetje wat ziet hij er fantastisch uit. Wanneer je hem voorbij hoort razen twijfel je eerst of het een Actros is die op vrijdagmiddag zijn laatste rit maakt. Maar de snelheid waarmee hij voorbijraast laat je dat snel vergeten. De Audi SQ7 zit een beetje tussen de LKW en PKW in.

Van buiten ziet hij er bruut uit en hij klinkt erg lekker voor een dikke diesel. Maar hoe is het gesteld met het interieur? Typisch Audi. De luxe die je verwacht in een A8, de beleving van een RS6. Het audio-systeem van Harman & Kardon is subliem en kennen we van onder meer de Audi RS6. Het sportieve stuur en de comfortabele stoelen doen je denken dat je in een sportauto zit. Wat hij qua prestaties ook zeker is. 435pk, 900nm koppel en 0-100 in 3.8 seconde. Waar kunnen we tekenen?

DE CIJFERS

0

PK

VERMOGEN
0

sec

0-100
0

KM/U

TOPSNELHEID
0

1 op

VERBRUIK
0

euro

NIEUWPRIJS
0

kg

GEWICHT
0

Cilinders

MOTOR
0

INTRODUCTIEJAAR

Team van deze shoot

Tekst:      Mitchell Verboekend
Foto's:     Mitchell Verboekend, Kevin Peters & Daniel Ruis
Video:      Jeroen Zondag & Sjoerd Dijkstra