Hey boef! Wil je onze content gebruiken? Mail dan naar: info@autoleven.com. Voor wallpapers, kijk op de wallpaperpagina!
logo

Verslag: Volvo XC90

Verslag: Volvo XC90

We zijn inmiddels aanbeland in de tweede maand van 2016. Dat wil zeggen dat we in de maand zitten dat ons bloed heel langzaam wat sneller begint te stromen. Over twee maanden is het namelijk alweer lente en is het autoseizoen weer volop in gang. De afgelopen weken zijn we al voorzichtig verwend met wat zonuren.

De zonnepanelen doen hun werk fantastisch en de eerste autorit met de zonnebril op is alweer achter de rug. Op het moment van schrijven is het Formule 1 circus aanbeland in Catalunya voor de eerste test van het nieuwe seizoen. Gaan de ‘Silberpfeilen’ hun derde titel op een rij pakken of steekt de renstal uit Modena daar een stokje voor, ik hoop op het laatste scenario. Hoe gaat Neerlands trots het doen? Gaan we hem op een podium zien, of zullen we voor het eerst het Nederlandse volkslied gaan horen in de geschiedenis van de Formule 1? Vast niet, maar dromen is altijd goed. Zo is er sinds kort ook een bolide in het straatbeeld verschenen waar ik elke keer wanneer ik hem zag over dagdroomde, de nieuwe Volvo XC90. Wat ben ik fan van zijn looks, zo groot, zo imposant, zoveel klasse.

Van der Schaaf

Toen Daniel met het nieuws kwam dat Volvo-dealer van der Schaaf uit Sneek belde dat er zaterdag een spiksplinter nieuwe XC90 voor ons klaar zou staan, balde ik stiekem een vuist. Hoppa, het dagdromen is over, we mogen nu aan de andere kant van de voorruit gaan kwijlen. Zaterdagochtend waren Daniel, Rick, Sjoerd, Kevin en ondergetekende het AutoLeven-team dat zich meldde bij van der Schaaf in Sneek. In het voorjaar van 2015 heeft van der Schaaf zich kunnen huisvesten in het prachtige nieuwe pand aan de Klompenmakersstraat in Sneek. De inrichting is tot in de puntjes verzorgd. Net als je gewend bent van de auto’s die zich vanuit Göteborg verspreiden over onze prachtige aardkloot.

Na een korte uitleg in het slagschip uit Zweden zijn wij naar de eerste fotolocatie gegaan. Terwijl wij naar de locatie toe reden was ik bang dat de Volvo mij zou teleurstellen. Iedereen kent het gevoel wel. Je komt de mooiste meid ooit tegen, blijkt zij een verlaagde Golf 3 met dobbelstenen aan de spiegel te rijden. Dat wil je niet. Het eerste half uur hebben we onze ogen rijkelijk de kost gegeven. In een prachtige loods vol met steigers kreeg de XC90 een erg brute uitstraling. Qua uitstraling stelt XC90 mij zeker niet teleur, maar hoe is het innerlijk van deze Zweedse schone? Is het het type waar je ‘s ochtends een knäckebrödje mee eet, of is het het type waar je zo snel mogelijk van af wilt?

2004

Dertien jaar geleden werd de Volvo XC90 geïntroduceerd en wordt nu vervangen. De nieuwe XC90 is 15 cm langer en 100 kilo lichter dan zijn voorganger. De XC90 die wij rijden is de D5 AWD Inscription. De nieuwprijs van het model dat wij rijden kwam uit op: €101.435,-. Een 235pk twee liter diesel met 470Nm koppel zorgt ervoor dat de XC90 vlot van zijn plek komt. De achttrapsautomaat is van 0-70 niet heel pittig, maar wanneer de 70 km/u eenmaal gepasseerd is telt de teller vlot door. Uiteindelijk stopt de teller met oplopen bij 220 km/u.

Technische hoogstandjes

De Volvo die wij reden was uitgerust met heel veel snufjes om het rijden veiliger en plezieriger te maken. Samen met Daniel hebben wij tijdens de allesomvattende: ‘’McDonald’s test’’ alles uitgeprobeerd. Allereerst koppelden wij mijn telefoon aan de geluidsinstallatie van de Volvo. De ‘AutoLeven afspeellijst’  klonk fenomenaal door de Bowers & Wilkins geluidsinstallatie. Er waren drie modi waaruit we konden kiezen: studio, stage of concert. Wij hadden ervoor gekozen om onze afspeellijst te laten draaien in de concertzaal in Götenborg. Dit maakte de rit nóg plezieriger. Wat een geweldige sound komt er uit dit systeem, hulde! Onderweg naar de decadente lunch hebben we alle technische hoogstandjes uitgeprobeerd. De stoel- en stuurverwarming was het tweede dat wij aanzetten, de comfortbeleving was hoog. Ook beschikt de auto over stoelventilatie, dit was een van de naarste dingen die ik ooit heb gevoeld. Er waait een ijskoude wind langs je benen, echt vreselijk. Deze optie is denk ik alleen een ware toevoeging wanneer je van plan bent door vulkanen te rijden. (Mocht je dat van plan zijn dan zou ik een Mitsubishi PHEV aanraden. Deze zie ik graag uit het straatbeeld verdwijnen.) Naast de luxe snufjes beschikt deze Volvo over tal van veiligheidssystemen. Door deze systemen kan er semi-autonoom gereden worden. Tot een snelheid van ongeveer 130km/u manoeuvreert de auto zichzelf over de weg door de wegmarkeringen te lezen. Dit klinkt natuurlijk super mooi, maar werkt het ook? Jazeker, de adaptive cruise control zorgt ervoor dat er een constante afstand wordt gehouden met de auto voor je. Dit werkt fenomenaal. Nu kan je heerlijk jouw voeten laten rusten. Stap twee is de Pilot Assist, dit zorgt ervoor dat de Volvo netjes binnen de lijntjes blijft kleuren. Nu kan je ook de handen van het heerlijk verwarmde stuur halen. Daniel en ik hebben de rest van de rit zitten kaarten. Wij waren tenslotte op de snelweg overbodig. Nee gekheid natuurlijk, het systeem werkt fantastisch en het is zeker mogelijk om je handen en voeten te laten rusten. Maar het gaat volledig tegen jouw relatieve denkvermogen in.

McDonald’s Test

Inmiddels had de Volvo ons naar de afrit van de snelweg gereden en konden we onze weg naar de McDonald’s vervolgen. Eenmaal aangekomen parkeerden wij de auto voor de deur van de fastfoodketen. We pakten onze jassen uit de kofferbak, welke volledig automatisch opent en sluit. Wij vonden het fantastisch en zullen nog vaak van dit gemak genieten vandaag. Na een warme maaltijd besloten we het slagschip door de McDrive te loodsen. Een goede test voor zijn mobiliteit, want die McDrives zijn niet bepaald ruim. Een snufje dat het leven veel makkelijker maakt is de 360graden camera die op de auto zit. Het beeld van deze camera wordt omgevormd tot een beeld alsof de auto van boven gefilmd wordt. Op het gigantische touchscreen zie je precies waar je rijdt en hoe je de bocht uit gaat komen. Dit hebben wij uiteraard getest in de McDrive, wat een geweldig systeem. Je hoeft niet eens naar buiten te kijken om de McDrive te nemen. Op het scherm is het zicht namelijk veel beter. Ook deze functie is een ware toevoeging, het nemen van een McDrive was nooit zo makkelijk. Na deze test hebben wij de Volvo geparkeerd in de haven bij Heeg waar wij de laatste shots hebben geschoten. En met elkaar hebben gediscussieerd wat wij van de auto vonden.

De auto die zichzelf rijdt, wij van AutoLeven vinden de hulpmiddelen om het verkeer veiliger te maken geweldig. Toch blijven wij fan van het zelf sturen en het pedaal intrappen in plaats van dom volgen van de voorligger. Het liefst eerst terugschakelen met een pookje voordat we degene voor ons inhalen. Maar potverdorie, wat werkt alles in deze Volvo eenvoudig en naar behoren. Het uiterlijk is fenomenaal, de rijervaring is subliem. En het belangrijkste uit Volvo’s oogpunt, het verkeer is veiliger met de komst van de nieuwe XC90. Of ik met deze Zweedse schone een knäckebrödje wil eten? JA! Niets liever. Ik ben verliefd denk ik.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *